
Wij zijn Kas, Jex, Max en Quinty uit groep 5a.
Wij gaan uitleg geven over de kernwaarde eigen verantwoordelijkheid van het Daltononderwijs.
Wat is eigen verantwoordelijkheid?
En als je aan je eigen doel, je takenkaart of je planwerk werkt is je eigen verantwoordelijkheid
Eigen spullen meenemen en als je ze kwijt raakt is het eigen verantwoordelijkheid
Hoe zien we eigen verantwoordelijkheid in de klas?
Als je aan je eigen leerdoel werkt ben je bezig met eigen verantwoordelijkheid. Met de juf een leerdoel kiezen door je kindplan.
Bij je takenkaart moet je binnen een week je planwerk inleveren is je eigen verantwoordelijkheid.
Wat vinden wij hiervan?
Wij vinden het een leuke afspraak.
Een voorbeeldje:
Teun heeft een nieuwe step.
Hij vraag aan zijn moeder.
Of hij zijn step mee naar school mag brengen .
Maar zijn moeder zegt eigen verantwoordelijkheid.
Teun neemt zen step mee hij laat en aan groep 5a zien.
Als hij uit school is zen step kwijt Teun is verdrietig.
Hij vertelt aan zen moeder. Maar zen moeder zegt ik heb en meegenomen ik wou laten zien dat je dat beter niet kan doen.

De kinderen mochten vanochtend lelijke dingen tegen de juf zeggen. Dat was best een beetje raar! Iedere keer verkreukelde het hart een beetje meer… daarna proberen om het hart weer recht te maken zonder kreukels, met pleisters… dat lukte niet, en zo werkt het ook met pesten, de kreukels gaan niet meer uit je hart.

Daltonparel van groep 8B
Wij zijn Fenna, Nina, Marco en Chloe en we gaan jullie iets vertellen over het (samen)werken in onze klas.
Samenwerken de lessen
Tijdens de lessen mogen we vaak samenwerken.
Met taal moesten we bijvoorbeeld rond lopen in de klas en als de juf stop zei, moesten we bij iemand gaan staan en dan moesten we het lijdend voorwerp zoeken in de zin op het kaartje. Als je het goed had moesten we het kaartje om ruilen. Zo kwam je steeds met anderen kinderen in contact en je moest elke keer als diegene het goed had een compliment geven en als hij/zij het fout had moest je diegene helpen.
Ook zie je twee foto's van een les spelling. Tijdens deze les moesten we binnen de tijd zoveel mogelijk trema meervoud woorden opschrijven met krijtjes. Dit moesten we met een tweetal of drietal doen.
Werken aan onze doelen
Iedere week kiezen we onze eigen leerdoelen waar we extra mee willen oefenen. We werken vaak samen aan onze doelen of zelfstandig op verschillende manieren. Soms moeten we zelfstandig werken, maar als het dan niet lukt kun je het aan je buurvrouw of buurman vragen. We doen ook vaak leerzame spelletjes zoals: concept, 30 seconds en memorie. We doen ook vaak leerzame spelletjes op de computer zoals: squla, staal, redactie sommen en begrijpend lezen.
Reflecteren
Op het einde van de dag gaan we samen bespreken hoe de dag verliep. We bespreken wat goed ging en wat minder goed ging. Dan gaan we kijken wat beter kan of wat we vol moeten houden.
We bespreken ook of we ons goed konden concentreren of niet. We bespreken ook hoe het komt dat we ons goed konden concentreren of hoe het komt dat we ons juist niet zo goed konden concentreren. De juf vraagt dan bijvoorbeeld of je voor een goede werkplek hebt gekozen.
We bekijken soms ook elkaars werk. Op de foto zie je hoe we elkaars tijdschriften van het blink project bekijken. We hebben ieder tijdschrift tips en tops gegeven.
Samen
We doen veel samen in de klas. Zoals: spelletjes, samen werken, samen aan een project werken en meer.
We helpen elkaar veel. Ook tijdens de Evenaardag was samenwerken heel belangrijk. Op de foto zijn we onze circusact aan het voorbereiden.

Samenwerking is één van de kernwaarden van het Daltononderwijs.
In onze groep 6 wordt regelmatig samengewerkt en samen geleerd. Dit gebeurt in de klas, onder andere tijdens het thematisch werken met onze methode Blink.
Maar dit kan ook op het schoolplein. Vorige week zijn wij met de groep naar buiten gegaan voor een Zweeds Renspel. Dit spel ging deze keer over grammatica, het taalkundig en redekundig ontleden.
Bij dit spel is het de bedoeling dat de kinderen in tweetallen werken. Eén kind loopt/rent naar de vraag die verderop ligt, een ander kind blijft bij het antwoordblad. Het kind wat rent, moet de vraag lezen, het antwoord onthouden, teruglopen naar zijn teammaatje en dan het antwoord doorgeven. Vervolgens gaat het teammaatje naar de volgende vraag.
Een gevarieerde werkvorm waarbij de leerlingen samen tot een goed einde van het spel moeten komen.

