
Een belangrijk kenmerk van het Daltononderwijs is samenwerken. En laat dat nou net ook een van de talenten van groep 2a zijn. In de klas werken wij op vele manieren samen. We werken samen hard aan werkjes, spelen samen met spelletjes.
Maar het mooiste waar we de afgelopen periode heel hard aan gewerkt hebben, is samenwerken tijdens het opruimen van de klas. En wat gaat dat goed! Elke keer na het spelen, worden de bouwhoek, de huishoek en alle materialen in samenwerking met elkaar opgeruimd. En dat zorgt elke dag weer voor een prachtig opgeruimde klas. Iets waar wij als groep 2 trots op zijn en trots op mogen zijn!

Bij onze methode van spelling (STAAL) maken wij gebruik van verschillende spellingscategorieën met de bijbehorende regel. Iedere categorie heeft een eigen nummer, dit nummer schrijven de kinderen in hun schriftje bij het goede gedeelte van het woord.
Tijdens het controleren van het dictee haal ik de categorienummers door elkaar of moet ik ze even opzoeken. De kinderen helpen hier altijd graag bij, maar deze week kreeg ik een mooie vraag: “Juf, waarom heb jij eigenlijk geen leerdoel? Misschien kun jij hier jouw leerdoel van maken.”
We bespreken samen wat er bij een leerdoel hoort. De kinderen zijn meteen enthousiast en pakken het formulier voor een kindplan uit de kast. Een van de kinderen voert met mij een kindgesprek om zo een doel voor de juf op te stellen.
Nadat het plan is ingevuld wordt het ondertekend door alle kinderen uit de klas en wordt er een strookje voor op het doelenbord geschreven. Tijdens de volgende spellingsles roepen enkele kinderen uit gewoonte al het goede nummer bij de categorie. “Dat moet je niet hardop zeggen, de je juf is aan haar leerdoel aan het werken.” De kinderen zijn betrokken bij het leerdoel en reageren enthousiast als de nummers kloppen.
De volgende dag komt een van de kinderen naar mij toe. “Alsjeblieft juf, ik heb voor jou thuis een werkblad gemaakt. Dan kun je extra oefenen met jouw leerdoel.”


De Daltonparel van groep 1B gaat over samenwerken. Maar dan niet gewoon samenwerken met een kind uit dezelfde groep. Nee, een aantal leerlingen uit groep 1B hebben de afgelopen week (en ook nog de komende weken) samengewerkt met leerlingen uit groep 8!
Dat was wel even wennen, maar ook superleuk!
Er zijn namelijk een aantal kinderen in onze groep die zichzelf als doel hebben gesteld dat ze de startkring graag een keertje willen leiden.
Groep 8 komt hen hierbij helpen.
Elk kind uit groep 1 is gekoppeld aan een kind van groep 8. Samen bespreken ze hoe zo’n startkring er dan uitziet (dat was voor groep 1 wel moeilijk om uit te leggen, hoor!). Daarna zijn de leerlingen van groep 8 een keertje in de klas naar een startkring komen kijken en hebben aantekeningen gemaakt hoe deze kring verloopt.
De week erna kunnen ze met de leerling waaraan ze gekoppeld zijn, gaan oefenen met het leiden van zo’n kring.
Als het oefenen goed gaat, maken we een afspraak waarbij de groep 1 leerling daadwerkelijk de ochtendkring gaat leiden. De leerling uit groep 8 is er dan bij om te (onder)steunen waar nodig. Hierna gaan we met beide leerlingen evalueren hoe het gegaan is, van begin tot eind. Hierbij kijken we dan vooral naar het proces, hoe verliep het samenwerken?
Zowel groep 1 als groep 8 vindt het erg leuk om deze manier samen te werken, het zijn echte toppers!

In groep 3 gaat een nieuwe wereld open voor kinderen: ze leren lezen en schrijven. Ze worden hierdoor steeds zelfstandiger en door het plannen van eigen taken.
Naast deze zelfstandigheid moeten zij leren om hulp te vragen met behulp van het daltonblokje.
In onze daltonparel laten wij zien hoe zelfstandig wij in groep 3a al zijn:
wij hebben met de hele groep de klassenregels opgesteld, wij helpen elkaar en de juf, wij kiezen onze eigen leerdoelen en wij kunnen samenwerken.

Groep 4a maakt zulke mooie sprongen op het gebied van onze daltonvaardigheden.
Een paar vaardigheden waar 4a heel trots op mag zijn lezen en zien we in dit blog, maar wat een voorrecht om met deze kinderen te werken.
-wil een leerling hulp? dan staat er altijd wel een leerling klaar om te helpen, een parel dus
- samenwerken? ook dat mag een parel genoemd worden
-van en met elkaar leren? weer een parel er is deze week zelfs een echte tekenles gegeven door een leerling uit 4a
-nakijken van en voor elkaar? super knap met zelfs een positieve opmerking voor degene waarvan is nageken.
Kijk en geniet van onze daltonparels van 4a.