
Zelfs onze 4-jarigen zijn al enorm gegroeid in hun zelfstandigheid.
Sinds de eerste schoolweek kiezen ze zelf m.b.v. het digikeuzebord. Ze geven hierop aan welk werkje ze gaan doen.
Ze weten dat ze op de timetimer kunnen zien wanneer ze iets anders mogen kiezen. We (de juffen) benoemen hoeveel tijd ze hebben voor de hele werkles en vertellen (en wijzen aan) vanaf welke tijd ze iets anders mogen kiezen. Bv. "De timetimer staat nu op 45 min, als deze op 30 staat, mag je iets anders kiezen, als je dat wil". Als t stoplicht op groen staat, kunnen de kinderen hulp vragen aan elkaar én aan de juf.
De kinderen plannen ook voortaan zelf hun weektaakje in op het digikeuzebord. Het digikeuzebord geeft op de betreffende dag dan aan dat het kind aan het weektaakje mag gaan werken.
Alle kinderen hebben zichzelf een doel gesteld. Deze hangen op het doelenbord. Er wordt wekelijks aan het doel gewerkt, spullen die ze hierbij nodig denken te hebben, liggen in de rechterkant van de werkjeskast, we noemen dat onze doelenkast.
Als een doel is behaald, vieren we dit samen en hangen we het behaalde doel rechts op het doelenbord. Zoals jullie kunnen zien, zijn er al diverse doelen behaald.
Het zijn echt toppers in groep 1A, die al heeeeel veel zelf kunnen!!!

In de groep spelen wij soms het spel “Green Stories”.
De juf geeft ons een raadsel en wij moeten proberen het raadsel op te lossen door vragen te stellen. De juf mag ons alleen maar antwoorden met “ja” of “nee”.
Door goed naar elkaar te luisteren en de antwoorden te onthouden proberen we tot een juist antwoord te komen.

Omdat jullie nog niet op school hebben kunnen meekijken, willen we jullie in deze blog graag vertellen over ons dagritme!
Als de kinderen binnenkomen gaan we (na het handen wassen) rustig aan het werk tijdens de spelinloop, samen of alleen. Er staat dan een rustig muziekje op om de dag ontspannen te beginnen. We hebben flexibele werkplekken in de klas. De kinderen krijgen zo verantwoordelijkheid om een werkplek te kiezen die past bij de taak en de leerstijl van de leerling. Soms is het bij het werken iets tè gezellig; dan volgt een gesprekje met het kind over wat hij/zij nodig heeft om goed te kunnen werken. De kinderen weten inmiddels steeds beter dat ze ook de kinderen aan hun tafelgroepje een vraag kunnen stellen. Samen weten en kunnen we al heel veel!
In de ochtendkring starten we met het kiezen van de hulpjes van de juf. Dit taakje vervullen de kinderen zonder uitzondering met veel enthousiasme! Ze mogen dan naast de juf zitten en allerlei taakjes in en rond de klas doen. Via een check-in met smileys inventariseren we vervolgens met welke emotie de kinderen de klas binnenkomen. Zo kunnen we met elkaars gevoelens rekening houden. Op maandag starten we met een weekendgesprek. Daarnaast besteden we aandacht aan het dagritme via de dagritmekaarten. Die worden door veel kinderen nauwlettend in de gaten gehouden! Ook leren de kinderen in de ochtendkring tijdbesef. Dat doen we aan de hand van liedjes als 'goedemorgen allemaal', het '7 dagen heeft een week' en het '12 maanden bij elkaar is samen één jaar' liedje. Oefenen jullie mee? Onze dagen van de week hebben de daltonkleuren. Deze kleuren gebruiken de kinderen ook bij het plannen van de weektaakjes (verplichte werkjes) op het digikeuzebord. De kinderen tellen alle kinderen in de kring. Soms is dat nog best spannend, maar met een maatje is dat erg leuk!
Zelfredzaamheid
De kinderen leren op school hoe ze de ritsen van hun jas moeten dichtmaken en helpen elkaar daarbij; dat gaat al heel goed en wat zijn ze trots als we dat al kunnen! Ook het in de rij lopen lukt ons steeds beter.
De gouden weken
We hebben veel aandacht besteed aan groepsvormende activiteiten tijdens deze gouden weken om elkaar (en elkaars namen) goed te leren kennen. Zo deden we deze week o.a. buiten in het zonnetje 'vang de bal' en 'namentikkertje' in de kring. Ook dansen we regelmatig op muziek om weer nieuwe energie op te doen.
Opruimen en evalueren
Aan het einde van de dag maken we de klas weer netjes en heeft ieder kind een taakje. De huishoek opruimen is best een lastig klusje, daarom hebben we daar in de kring met elkaar over gesproken. Welke materialen horen waar thuis? Wat zou bij elkaar kunnen horen? Samen gingen we daarna aan de slag. Zo leren we spelenderwijs al sorteren op verschillende eigenschappen. En dat we met goed samenwerken soms ook een sticker kunnen verdienen is alleen maar mooi meegenomen ;)
Aan het einde van een werkmoment en/of einde van de dag evalueren we met de kinderen. We hebben een begin gemaakt met de coöperatieve werkvorm 'placemat'. Hierbij leren we de kinderen eerst zelf na te denken en vervolgens stellen ze een gezamenlijk antwoord op. Dit keer was de vraag: wat vond je vandaag het leukst op school? Dat ging al best goed!
Doelentijd
Binnenkort gaan we starten met doelentijd; de kinderen gaan dan nadenken over wat ze willen leren op school en werken aan hun doel om eigenaarschap te vergroten. Daarover later meer.

Inmiddels zitten we alweer anderhalve week op school. En wat doen onze kanjers het goed!
Het afscheid nemen bij de deur verloopt (meestal) prima, de kinderen gaan alleen naar binnen en gaan in de klas aan de slag met een startwerkje. Soms vergeten ze zelfs te zwaaien naar papa of mama die bij t raam staat!
We hebben sinds gisteren vaste plekken in de kring en vaste tafelplekken, dit zorgt voor meer rust en duidelijkheid, erg fijn.
We zijn begonnen met het digikeuzebord en ook dat verloopt prima. Zoals gezegd: wat een kanjers. Wij, juffen, zijn echt megatrots op jullie!!!!

Wat hadden we een fantastische dag vandaag!
Het weer speelde niet echt in ons voordeel maar dat heeft ons niet weerhouden om optimaal te genieten.
De opening van de dag hebben we in de aula gevierd en daarna zijn de workshops in de groepen begonnen.
Onze klas had de workshop graffiti spuiten van Bart de Ruiter!
De kinderen mochten allemaal zelf hun eigen ruimtewezen/alien spuiten.
De resultaten zijn prachtig geworden en mogen deze week opgehaald worden om mee naar huis te nemen.