
Samenwerken
Een daltonschool is een leeromgeving waar leerlingen en leerkrachten iets van en met elkaar leren. In onze groep geven we dit vorm door de kinderen regelmatig in kleine groepjes of in duo’s te laten werken, waarna er in de grote groep weer teruggekoppeld wordt naar het van tevoren besproken doel. Dit hebben we ook gedaan tijdens de activiteit die op de foto’s te zien is.
De kinderen hebben in duo’s gesproken over Sinterklaas en welke woorden/begrippen zij vinden passen bij dit thema. De kinderen moesten allemaal willekeurig door de klas lopen en wanneer het belletje klonk gaan staan bij het kind dat op dat moment het meest dichtbij stond. En ja, dit kan dan een kind zijn, waar je eigenlijk nog nooit echt mee gespeeld of gepraat hebt…
Vervolgens werd er in deze duo’s gesproken over “Wat hoort er volgens jullie allemaal bij Sinterklaas”. Het doel van deze opdracht was dat iedereen na afloop van het rondlopen, in de grote kring een woord/begrip kon opnoemen passend bij Sinterklaas. En na een aantal keer rondlopen, in duo’s praten en daarna in de grote kring gesproken te hebben, was het eindresultaat een prachtig, door alle kinderen samen gemaakt woordenweb “Sinterklaas”. Tot slot hebben we gereflecteerd door samen te praten over wat goed ging en wat anders zou moeten een volgende keer. Deze opmerkingen nemen we mee voor het volgende woordenweb!

Wat doe je met prachtig weer en een herhalingsweek? Juist, niet binnen in een schriftje sommen maken maar lekker naar buiten en bewegend leren.
Allebei de groepen 3 hebben vandaag groepsdoorbrekend De grote rekenrekken race gespeeld.
Samen met een maatje uit de andere klas, op zoek naar het bijbehorende getal wat op het rekenrek te zien was.
Alle kaartjes hingen verspreid over het gehele schoolplein. Door goed samen te werken en door te overleggen werden de juiste antwoorden gevonden.

Wist je dat…
Wij in groep 5 graag leerzame spelletjes spelen?
Tijdens veel spellen mogen wij samenwerken. Zo moeten we bijvoorbeeld kinderen aantikken om vervolgens met onze kaartjes een som te maken. Hierdoor leren wij om met iedereen samen te kunnen werken. Vervolgens moeten de antwoorden natuurlijk ook gecontroleerd worden. Hier zijn wij zelf verantwoordelijk voor. Zit er een foutje in? Niet erg! Dan kunnen wij het zelf verbeteren. We rekenen de som nogmaals uit met onze maatjes om zo uiteindelijk tot het juiste antwoord te komen.
Een ander voorbeeld is dat wij met de kaartjes opzoek gaan naar maatjes en een zo groot mogelijk getal proberen te maken. Dit doen wij met een HTE schema. Soms kunnen wij ook al getallen met duizendtallen maken met het DHTE schema.
Knap (en leuk) hè?

Om het eigenaarschap te vergroten van onze groep 6, werken we sinds blok 2 bij het rekenen met een rekenstrook. Deze strook vullen de kinderen zelf in naar aanleiding van een oefentoets. Ze kijken zelf naar de doelen en naar de toets van het vorige blok.
Zo kunnen ze zien waar ze nog iets moeten leren en wanneer ze mee moeten doen met instructies.
Als de les gemaakt is, kijken de kinderen hun werk zelf na. Ook dat vergroot het inzicht.
Bij teveel foutjes leveren de kinderen hun schrift in in de hulp bak, zo zien de juffen waar ze nog hulp bij nodig hebben.

Een interactief kijkje in onze klas!
Op zoek naar Dalton: vaardigheden en werkwijze.
https://www.thinglink.com/scene/1377217895322353667