
Daltonparel van groep 2
In onze groep 2 hebben wij allemaal kanjers zitten, die elkaar graag willen helpen.
In het kader van Daltononderwijs, haken wij als juffen daar graag op in.
Wij hebben ervoor gekozen om de zelfredzaamheid van de kinderen nog verder te stimuleren door de vraag te stellen: wat doet de juf voor jullie, wat jullie eigenlijk zelf kunnen?
De kinderen kwamen met tal van antwoorden. Deze hebben we op het bord geschreven, met plaatjes erbij. Voorbeelden van hun antwoorden zijn: bekers opendraaien, helpen met het openmaken van bananen, veters strikken, de jas dichtdoen, de gymschoenen netjes opruimen. Deze antwoorden zijn passend bij de alledaagse gang van zaken in de klas.
Maar ook vonden ze dat ze elkaar nog meer konden leren. Bijvoorbeeld klimmen in het klimrek, daar hing de juf ook niet zo vaak in. Of een werkje in de klas maken.
Natuurlijk zijn wij altijd bereid om de kinderen een handje te helpen. Maar hoe mooi is het, als kinderen elkaar helpen en hun eigen probleempjes kunnen oplossen?
Aan de hand van de voorbeelden die de kinderen noemden, proberen wij hen te stimuleren om elkaar te helpen. En dat doen ze!
Een heel mooi voorbeeld: Voor het fruit eten help ik als juf de kinderen met bekers openmaken en dat soort werk. Dat hoeft steeds minder vaak, omdat kinderen elkaar helpen of bevragen.
Toen ik tijdens het eten begonnen was met voorlezen, zaten de kinderen helemaal in het verhaal.
Er was een leerling die zijn beker zelf niet open kreeg en naar mij toe kwam gelopen. Een andere leerling hield hem tegen, maakte een gebaar dat hij kon helpen, pakte in stilte de beker over en maakte hem open.
Waarop de andere leerling een duim in de lucht stak bij wijze van dank en zachtjes weer ging zitten.
En de juf? Die kon gewoon doorlezen! Maar die heeft na het verhaal de kinderen natuurlijk wel een dik compliment gegeven!

Vandaag was het thema bij de denksleutels een combinatie van kerst en techniek. De kinderen mochten een circuit bouwen om zo lampjes te laten branden in hun klei creaties. Ze weten nu veel over de - en de + kant van batterijen, dat de lampjes het niet doen als het circuit niet klopt en wat ze dan allemaal kunnen controleren. De tijd vloog voorbij! Hieronder een aantal creaties van vandaag

Vandaag zijn de onderzoekers in het fenomeen ‘hologrammen’ gedoken. We hebben eerst wat theorie bekeken, gesproken over de voor- en nadelen en verschillende toepassingen bedacht. De kids werden erg creatief, tot aan criminele toepassingen toe ? Vervolgens zijn we ook actief aan de slag gemaakt. Ze hebben hun eigen ‘hologram viewer’ gemaakt en een eigen afbeelding om te projecteren op de viewer. In het nieuwe jaar gaan ze in een vervolgles een animatie maken zodat hun beelden ‘tot leven komen’. Onderstaand een paar voorbeelden van projecties en tekeningen die gemaakt zijn om te projecteren. Ze hebben hun eigen tekening in Teams ontvangen en de viewers mee naar huis, wellicht mogen jullie ‘live’ meekijken!

Wij hebben in groep 5-6 gesproken over dalton. Want, wat is een daltonschool eigenlijk? Wat zijn de verschillen met een andere school? De kinderen vertelden al heel knap dat wij met een takenkaart en met doelen werken. Maar waarom doen we dat? Wat heeft dat met dalton te maken?
We hebben vervolgens gesproken over de daltonkernwaarden: samenwerken, zelfstandigheid, reflectie, verantwoordelijkheid en effectiviteit. Sommige kernwaarden spreken voor zich, maar sommige kernwaarden zijn wat lastiger om uit te leggen. Door voorbeelden te bespreken met elkaar, werden de kernwaarden veel duidelijker voor iedereen.
De kinderen gingen in groepjes uit elkaar. Ze schreven zich in op een kernwaarde en maakten hier een woordweb bij. De kinderen onderzochten op welke manieren 'hun' kernwaarde terugkwam in de klas en op school en schreven hier informatie over op. Ook zochten ze informatie op internet en maakten ze passende foto’s.
Vervolgens is alle informatie over de verschillende kernwaarden verzameld en verwerkt op één grote poster; onze groep 5-6 daltonposter. Iedereen kan nu zien wat wij allemaal doen op school en waarom wij dus een daltonschool zijn.

De tijd van Sinterklaas is een prachtige en een onstuimige tijd. Zeker nu 5 december steeds dichter bij komt! Dus maken wij ons dictee niet in onze klas in ons schrift maar lekker buiten tijdens een maatjes wandel dictee.